lördag 30 mars 2013

Vanligt godis Down under

Ett vanligt godis i Australien var Honeycomb. Vet inte vad det heter på svenska för jag har aldrig sett det förr. Sött men ganska begärligt. Ska vara ganska enkelt göra själv, så jag ska testa nån dag. Det är en blandning av upphettat sirap, socker och bikarbonat, sen doppat i choklad.

Internetfenomen

Ett nytt internetfenomen som jag blev varse om i Australien är att ta använda någons uttalande och mixa om det till en sång. Den här var populär just nu där nere. Spelades till och med ute på dansgolv :) Ska erkänna att den fastnade lätt i huvudet på mig.

Årets första grill

Påskafton med årets första grillning. Gött!!

Påsk i träsk

Fredag 29 mars
Firade långfredagen uppe i Fjälaträsk tillsammans med brors familj. Skoteråkning, grillning, snö, mys och sol! Blåste lite kallt ibland, men annars riktigt bra!

Många skotrar i omlopp till barnens stora förtjusning
Men även gammaldags stjärtlapp är inte att underskatta

Grilla pinnbröd var trevligt!
Pannkaka med röksmak e smaskens

Kvällsmys i stugan med tända ljus.

måndag 25 mars 2013

Musik våren 2013

Några bra svenska låtar våren 2013

Maia Hirasawa - Lights are out
Varför fanns det ingen sån här låt i Mello? Den hade ju sopat banan!



Tove Lo - Love ballad


Miriam Bryant - Push play
Sveriges svar på Adele


söndag 24 mars 2013

Ägg Benedict

Har hittat mig en ny favoriträtt sedan Australienresan. Ägg Benedict! Blev det till frukost nu i morse. Grymt gott :)


lördag 23 mars 2013

Lyrebird & Platypus

Kom på att man ju kan lägga upp filmer på Youtube att länka till. Så nu har jag laddat upp två filmer från djurreservatet strax utanför Melbourne som jag besökte. Först filmen på Lyrebird. Fågeln som är en mästare på att härma ljud. Den lyrebird som fanns på Healesville Sanctuary var i sitt ässe då jag var där. Han spelade och härmade en massa ljud. Ni får ha överseende med att filmen är vriden till en början, men jag vrider kameran efter ett tag så det blir rätt väg. Lyssna och njut :)



Sen en film från då de hade matning av Platypus i en bassäng tillsammans med en skötare. Jättelekful liten krabat. Lyssna även till den typiska australiensiska dialekten. Inte alltid så lätt att förstå allt dom säger där Down under. I Brisbane var dialekten ännu värre vilket fick mig att stundvis undra om dom ens pratade engelska :)




Ponny!

Läste på nätet om en ponny som florerat i en reklam. Tyckte den var så söt. Finns tydligen en Findusvariant också :)


Inköp down under

Här är ett par bilder på de inköp jag gjort under min Australienresa. Har dessutom även köpt en del presenter till släkten (men den bilden vill jag inte lägga upp än). Kanske inte så konstigt att jag fick övervikt :)



Tullamarine, Changi, Heathrow och övervikt

Onsdag 20 mars
I onsdags styrde jag så kosan tillbaka hemåt till Sverige, med en grym övervikt på resväskan. 28 kg! Försökte packa över lite tunga grejer till handbagaget, men den väskan var så liten så det gjorde nästan ingen skillnad. Så jag var beredd på böter vid incheckningen..... men ingen sa nåt. Varken i Melbourne eller på Arlanda klagade dem. Tuuuur!!


Resan gick bra. Sov dock inte speciellt mycket. Cirka 4 timmars sömn. Helt omöjligt sova sittande. Fick dessutom tillbaka rinnsnuvan och hostan direkt jag satte mig på planet. Så jag hann snyta upp ett antal packe med näsdukar. Quantas flygbolag var bra, men jag tycker nog Singapore kändes lite lyxigare. Var till exempel plastbestick på Qantas och inga varma handdukar. Men det var god mat och mycket snacks.

Tullamarine, flygplatsen i Melbourne.
Inne i flygplanet på Qantas
Middag nummer 1 mellan Melbourne o Singapore. Lamm o en smaskig chokladmousse till efterrätt.
Mangoglass till efterrätt
Kvällsmål en varm pizza. Måste dock varit rätt trött
för jag minns inte hur chokladbiten smakade.

Menyn låter ju rätt flashig!
Jag valde bräserat fläsk till middag nr 2, mellan Singapore o London.
Fick en snackspåse innan det var dags att sova.
"Kakorna" Oat Almond var rätt goda!
Äggröra till frukost.
Framme i London var jag tvungen byta terminal från nummer 3 till nummer 5. Då fick man åka buss mellan. Och det var grymt långt mellan. Jag skulle gissa på 5-7 km, för vi åkte rätt länge. Hann gå lite i affärer i terminalen innan nästa flyg med British airways upp till Stockholm. Men British airways ger jag inte speciellt högt betyg. Kändes som ett uråldrigt gammalt SAS-plan från 80-talet. Men fick iaf en croissant och en kopp te på planet.

Harrods på Heathrow Terminal 5.
Ett lustigt fik med giraffer.
Var sen en vänta 4 timmar på Arlanda på planet upp till Umeå. Hann käka mig en lasagne-lunch och en kopp Cappuccino. Alla plan på hela resan gick på utsatt tid och inget har varit försenat. Har funkat jättebra. Till och med taxin i Umeå stod redo då jag kom fram. Hemma cirka 16.20. Skapligt trött. Så efter lite mat och en dusch hoppade jag i säng kl 18.00. Vaknade dock pigg kl 03.00, rätt jetlaggad! Men efter lite tv och en macka lyckades jag somna om kl 06.00.

Lunch på arlanda

torsdag 21 mars 2013

Hemresa

Torsdag 21 mars
Sitter nu på Arlanda och bloggar. En sista flygresa kvar så är man hemma. Gissa om jag ska sooova i helgen :)

Direkt jag klev på planet i Melbourne blev jag supersnuvig, rinnsnuva. Så jag har snytit och hostat mest hela vägen. Sen blir man så torr i nosen av flygplansluften.

Sov väl ca 4 timmar Singapore till London. Flygbolaget Qantas funkade bra. Kan väl tycka Singapore airlines hade snäppet bättre service och mer utbud på "sin" TV. Men det gick fortare för Qantas få ut maten och de hade en cool kamera på vingen längst bak så man kunde flygningen live, tex se både då planet lyfte o landade. Det var coolt.

British airlines var jag inte så imponerad av. Kändes mest som ett supergammalt Sas-plan. Lite halvrisigt.

Kommer lägga upp fler bilder sen men här är iaf bilder från gaten i Singapore, från Heathrow samt käket vi fick på British airlines.

onsdag 20 mars 2013

Sista dagen i Melbourne

Tisdag 19 mars
Sista dagen i Melbourne spenderade jag förmiddagen i solen på terassen och lyckades bränna mig på knäna :) Vid lunch åkte jag spårvagn in till stan och köpte mig lunch på KFC (Kentucky Fried Chicken). Jag ville testa dem eftersom jag aldrig ätit där förr. God wrap och flottig kycklingklubba! Satte mig på en parkbänk vid floden och njöt av ledigheten och sommaren! Kom verkligen in i semestermode och kände hur gött det var att vara ledig!

Lunch vid floden Yarra
Jag har den här vyn som skrivbordsbild på datorn hemma,
så det var lite kul hitta just den vyn i verkligheten.
Efter lunchen gick jag och flanerade runt i den Botaniska trädgården i utkanten av stan. Lite blommor och buskar, men mest träd. Lummigt och fint, men rätt torrt. Fick även se ett par vilda Kookaburror som satt på ett vattenbad. Söta!

Törstiga kookaburror
Mycket olika träd i Botaniska trädgården

Fick även se en svart svan
Service center i Botaniska
I slutet av Botaniska fanns ett krigsmonument. Och själklart många asiater/japaner som tog kort :)
Gigantisk entré fram till monumentet.
På kvällen gick vi ut och käkade pizza på en intilliggande liten krog. Mysigt. Satt och pratade om vad jag hunnit och vad jag inte hunnit se. Insåg att jag ännu inte sett någon possum. På väg från krogen gick vi förbi några hus och vad jag först trodde var ett par katter visade sig vara just possums! Passande! De var små söta lustiga små djur som tydligen klättrar via elledningar.

Andres och Tommy på pizzakrogen. Sista natten med gänget!



Possums på väggen. Tyckte de var som en blandning mellan katt och koala :)

ABBA Melbourne

Den 5 mars 1977, alltså precis 16 år sedan, så stannade i stort sett hela Melbourne för då kom ABBA på besök för ett antal spelningar. Grymt mycket folk kom för att se dem både på konserterna samt i centrum då de anlände till staden. De tog emot folkets hyllningar på balkongen till Town Hall i centrala Melbourne och gatorna var fulla. Fränt se balkongen live och veta att det var där dom stod.

ABBA 1977 i Melbourne
Balkongen där ABBA tog emot jublet i Melbourne.
Konserterna framfördes på utomhusarenan Sidney Myer Music Bowl här i Melbourne vid den Botaniska trädgården. Gick igår (19 mars) för att besöka arenan. Typiskt nog var området stängd så jag kunde inte komma ändå fram, men jag såg den i alla fall på avstånd.

Stängt pga förberedelse inför nåt event :(
Det närmaste jag kom

måndag 18 mars 2013

Djurreservat

Måndag 18 mars
Har nu tillfrisknat så pass att jag kan åka ut på utflykter igen. Efter 3 dagar i feber och snuvan och hostan från h-vetet så har det i alla fall blivit bättre. Så idag åkte jag ut till ett djurreservat, Healesville Sanctuary. Fick byta tåg 2 ggr + byta buss två gånger. Men efter drygt 2 timmar var jag framme. Målet var att få se en koala och dom var uuuursöta!!

Ser ni koalan i trädet bakom?

På väg ner från trädet.
Hur söt kan man vara? :)
Men hittade mig ett nytt favoritdjur. Platypus! Tror den kallas näbbdjur på svenska. Helkonstigt djur med näbb, simfötter och bäversvans. Trodde den skulle vara stor och seg som en bäver, men den var liten och snabb och busig som en utter.... och jag som älskar uttrar! Jättesöt då den busade med skötaren i vattnet och ville bli kliad på magen :)

Platypus var svår fånga på kort i vattnet.
Här är en bild från nätet som visar hur söt den är
Gillade även dingo. Trodde den skulle vara lite skabbig som typ en hyena, men den var riktigt fin!

Dingo
För en extra peng kunde man gå in till vissa av djuren.
Här är ett axplock på några fler australiensiska djur jag såg på reservatet. 3 timmar där gick i alla fall väldigt fort. Mycket roligt att se.

Australisk grodmun, hade skadat näbbspetsen
Kookaburra, låter väldigt roligt
Lyrebird, känd från TV att kunna härma så många olika ljud.
Spelade in då han sjöng en massa, men film för stor att lägga upp, tyvärr.
Små, små undulater. Kan ha varit ungfåglar.
Bland undulaterna bodde även större fåglar/papegojor.
Tasmansk djävul
.... och självklart fanns kängurus.